dissabte, 20 d’octubre del 2012

La legalitat constitucional


Des d'Espanya diuen que fer un referèndum (o una consulta, o una botifarrada) per saber si el poble català vol esdevenir un estat és il·legal. S'emparen en la Constitució.
Ara bé, que jo sàpiga, la carta magna és la que seva, o sigui, la que conté la base del seu corpus jurídic. Clar que diuen que els catalans també la vam votar, però potser s'haurien de plantejar que d'això fa trenta-cinc anys i el context històric no sobreeixia qualitat democràtica precisament.
Aleshores, si ens hem de cenyir a la llei (la seva, repeteixo) és impossible fer el referèndum o crear un estat nou.
Doncs bé, la lògica (la meva) em fa pensar que si la propera legislatura hi ha una àmplia majoria per a l'estat propi al Parlament, i aquest, sobiranament, proclama la secessió d'Espanya, no estaria pas trencant la legalitat. M'explico:
En proclamar la independència ens constituiríem en un estat; per tant, la legislació espanyola a casa nostra seria paper mullat perquè només té validesa en el seu estat, igual que qualsevol altra constitució. Que jo sàpiga, actualment, Barcelona no està sota la jurisdicció de la carta Magna francesa.
Espanya continuaria sent una, però amb unes altres fronteres.
Després, per validar la decisió del Parlament podríem votar-ho en referèndum. Legal, clar, perquè emanaria del nostre poder legislatiu.
Evidentment que dono per fet que si el nostre parlament fes aquest pas, els països occidentals ho acceptarien sense cap problema perquè es tractaria d'un fet democràtic, cosa que invalidaria qualsevol reacció 'testosterònica' dels espanyols.
Potser sóc massa càndid...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada