dimarts, 20 de gener del 2009

Tirant el Breu (Xavier Gual)

Si més és millor i menys és pitjor, llavors s'entén la decisió d'ampliar el temps i la intensitat per obtenir el certificat d'aptitud pedagògica (CAP), que, a partir de l'any vinent, serà el doble de llarg i de car. La sisena hora també es considera una millora perquè és una hora més. Seguint la premissa, doncs, podem concloure que si a batxiller, des d'aquest curs, es fa una hora menys a la setmana de català i castellà -de tres a dues-, la competència en les llengües oficials serà pitjor. Entre els dos cursos de batxillerat es perden un total de 70 hores de classe, que van en favor d'assignatures de modalitats que disposen de quatre hores setmanals. Després del primer trimestre els professors de llengua ja han posat el crit al cel. Si els resultats amb les tres hores ja eren fluixos ara és impossible adaptar el temari amb garanties. Sobretot els de català lamenten que ja no siguin una matèria troncal i que no disposin de prou temps per tractar una obra imprescindible com és el Tirant lo Blanc de Joanot Martorell. El Tirant és una brillant novel·la de cavalleries, llarga i complexa, que ja no es pot treballar a l'aula com es mereix. Comptant que el resultat dels dos trimestres següents serà desastrós, professors i escriptors han difós un manifest lamentant aquesta situació i demanant al departament d'Educació que s'ho repensi. A banda de matar definitivament la literatura de les aules, s'està escanyant la nostra cultura. I sense competències bàsiques no tenim futur.

Xavier Gual
Avui, 20-I-09

I això que el Tirant és una obra de lectura obligatòria... A part que sigui necessari o no que els alumnes estudiïn literatura al batxillerat (cosa que jo fa temps que em plantejo), el que és segur és que se'ls suposa capaços d'escriure amb un mínim de correcció, però no passem de la suposició.
Evidentment, generalitzo. Ortogràficament, els de primer no saben posar els accents ni als seus respectius noms, i sintàcticament són incapaços de distingir un CD d'un subjecte. Aquest fet que quedava mitjanament resolt a segon (els qui passaven a segon) ara ja no hi quedarà perquè la reducció d'hores de llengua a tot BAT i la prescripció de la 'dimensió estètica i literària' a l primer curs, faran que arribin a segon amb tota la normativa per 'repassar' i tota la part sintàctica verge. Uf!

2 comentaris:

  1. Quan et planteges la necessitat o no d'estudiar literatura a Bat ho fas perquè, amb el nivell que tenen els laumnes, més falta els fa fer llengua?

    ResponElimina
  2. Va va, obre el debat James!
    Jo diria Isaïes que més que pq necessitin llengua els alumnes, ell troba que la literatura com a assignatura és poc útil. Especialment quan hi entren interpretacions personals sobre si l'autor volia transmetre tal o tal altra cosa en tal o tal altra obra.
    Si o si?

    ResponElimina